Gdy spogląda się na Heron Live Hotel wraz z otoczeniem rzeczywiście wygląda jak ze snów czy romantycznych powieści.
Lokalizacja i okolica, a co za tym idzie przepiękny widok to zdaniem Marty Klepki, Dyrektor Heron Live Hotel jeden z największych atutów tego miejsca.
„Najważniejszym elementem i nieodzownym atutem tego miejsca jest przepiękny widok na Jezioro Rożnowskie. To miejsce najpiękniejsze na świecie. Przepiękne miejsce, przepiękne położenie. Ja to nazywam Szwajcarska Wieś” – stwierdziła podczas programu „Hej Poznań” wskazując na otoczenie i sam budynek
Dodała, że okolica zachwyca o każdej porze roku. To zapewne jeden z powodów, dla których wielu gości wraca tam co kilka miesięcy. Jako związana mocno z Poznaniem podkreśliła także, że to zaledwie 6 godzin jazdy, więc wyjeżdżając np. o 5:00 rano, można być w hotelu już na śniadaniu.
(Dłuższa) Chwila relaksu
Nie tylko po małej i dużej podróży, ale także po tygodniach pracy celem jest… relaks. W hotelu nad Jeziorem Rożnowskim można skorzystać z bogatej oferty SPA, w której nie brakuje profesjonalnych zabiegów. Co jest specjalnością zespołu?
„Specjalizujemy się w masażach, w zabiegach manualnych, na ciało, gdzie łączymy dotyk i przyjemność, tę relaksującą muzykę, zapach olejków, świece” – wymieniła Aneta Barczyk, Manager SPA, wspominając też o saunie, grocie solnej czy basenie.
Ten ostatni jest jednym z charakterystycznych punktów Hotelu Live Heron, o którym nie można było nie wspomnieć podczas wywiadu. Infinity Pool to niewątpliwie jedna z atrakcji, a pobyt w hotelu musi oznaczać choć jedno zdjęcie właśnie tam. Zaprojektowany został w taki sposób, by sprawiać wrażenie połączonego z taflą jeziora. Co ciekawe, jak zauważyły Marta Klepka i Aneta Barczyk, panuje tam swoista kultura związana z fotografowaniem się w basenie.
Gdy ktoś przyjeżdża do hotelu i chce zrobić sobie zdjęcie w tym wyjątkowym miejscu, pozostali goście na ten czas… wychodzą z wody, zapewniając odpowiedni widok i scenerię. Okazuje się także, że wielu ma bardzo kreatywne i ciekawe pomysły na nowe zdjęcia.
Dyrektor SPA Aneta Barczyk dodała także, że goście bardzo cenią sobie także spokój, który panuje w hotelu i jego okolicach.
„Goście przyjeżdżają, zamykają to co było, otwierają głowy i umysły, otaczają się tą natura i naprawdę się relaksują. Spędzają te dni i nie muszą się nigdzie wybierać, choć zachęcamy do spacerów po okolicy” – przyznała w rozmowie z Piotrem Szulcem
Można także skorzystać z atrakcji wodnych. Po jeziorze można pływać motorówkami, katamaranami czy łodziami solarnymi.
Raj dla podniebienia
Przepiękna okolica, relaksujące masaże, spokój, wyciszenie i… jedzenie. W Hotelu Live Heron obecnie działają dwie restauracje – Marina i Botanika. Na gości czekają także strefy rozrywki, klub muzyczny Botanika z całą strefą, snooker, kręgielnia, a do tego lobby bar – wymieniła Aneta Kosecka-Baran Food&Beverage Manager. Czym charakteryzują się i czym różnią się od siebie obie restauracje?
„Restauracja Marina to restauracja typowo casualowa, usytuowana na najniższej kondygnacji naszego hotelu, tuż przy porcie jachtowym. Mówi się, że jest ona prawdziwym sercem Herona, ponieważ znajduje się na prawdziwej skale, która utrzymuje na sobie cały obiekt” – wyjaśniła Aneta Kosecka-Baran Food&Beverage Manager Heron Live Hotel w wywiadzie dla portalu Codzienny Poznań
Jak dodała Marta Klepka, goście mogą tam również podziwiać obrazy i fotografie, a więc zjeść posiłek w otoczeniu natury i sztuki.
Z kolei restauracja Botanika powstała z pasji do życia i miłości do gotowania. O dania dba tam aż 24 kucharzy, w tym czterech cukierników z najwyższej półki. Dzięki temu podniebienia gości mogą czuć się naprawdę dopieszczone w każdym calu. „Głową” zespołu jest wybitny szef kuchni Krzysztof Małocha, a Kreatywnym Szefem Cukierni jest Konrad Korszla, który zachwyca niebanalnymi deserami.
Które dania najczęściej zamawiają goście? To pytanie, na które odpowiedziała podczas programu „Hej Poznań” Aneta Kosecka-Baran.
„Daniem ‘top of the top’ w Restauracji Botanika jest polędwica wołowa – plastry grillowanej polędwicy wołowej smażonej na maśle. Kelner przygotowuje ją dla gości przy stoliku na patelni rozgrzanej do 300°C” – wyjaśniła Food&Beverage Manager
Danie podawane jest z wypiekaną w hotelu bagietką i lampką argentyńskiego Malbeca.
Jak dodała Marta Klepka, zachwycają także przepyszne desery przygotowywane przez cukierników – w tym również czekoladki.
By każda chwila była przyjemnością
Niezwykle istotnym aspektem hoteli jest obsługa. W Heron Live Hotel o to, by goście czuli się dobrze dba zespół ponad 130 osób. Jak podkreśliła Dyrektor Hotelu, Marta Klepka, każda z tych osób czuje odpowiedzialność za samopoczucie gościa.
Już od momentu przekroczenia progu obiektu, witany jest z uśmiechem. Wszelkie problemy, które się pojawiają rozwiązywane są od ręki.
Ważna jest też ta niestandardowa oferta, czyli pomoc w realizacji często niebanalnych pomysłów gości czy też podpowiadanie, jak sprawić, by romantyczna chwila była wyjątkowa. Z uwagi na swój urok i okolicę, wielu decyduje się spędzić tu romantyczne chwile.
„Organizujemy bardzo dużo kolacji romantycznych na naszym pomoście. Jesteśmy świadkami zaręczyn i ślubów, a nasi goście zaskakują swoją kobiety” – przyznała Marta Klepka, Dyrektor Heron Live Hotel
Goście doceniają każdy szczegół i detal organizacyjny, o który dba obsługa hotelowa tworząc niesamowitą atmosferę. Do tej pory udawało się nawet „zorganizować” pogodę na śluby i zawsze, gdy para przysięga sobie spędzenia reszty życia razem, świeci słońce.
Czy to oznacza, że Heron Live Hotel jest swoistym „rajem na Ziemi”? Dla wielu z pewnością tak, ale jak stwierdziły przedstawicielki tego miejsca, najlepiej przekonać się o tym samemu.